Μόλις πριν λίγες μέρες, έγινε η ψηφοφορία κατά την οποία με σχετική πλειοψηφία “πέρασε” η Ευρωπαϊκή οδηγία για επιβολή δασμών ύψους έως και 35% στα Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ευρώπη. Τώρα λοιπόν, στο Πεκίνο αποφασίστηκε η αντίδραση, με την αντίστοιχη εξέταση της επιβολής πρόσθετων δασμών στα πολυτελή Ευρωπαϊκά μοντέλα που κυκλοφορούν στην Κίνα.

Οι μέχρι τώρα οι επιβληθέντες δασμοί στα Ευρωπαϊκά premium μοντέλα, δεν είναι αρκετά υψηλοί και οι μεγαλύτεροι premium κατασκευαστές από τη δική μας Ήπειρο, έχουν αρκετά μεγάλο κύκλο εργασιών στην Κινέζικη αγορά. Τώρα, εξετάζεται ένα πλάνο επιβάρυνσης των δασμών εισαγωγής στην Κίνα, που θα φτάνει έως το 39%, γεγονός που εκτιμάται πως θα κάνει ασύμφορη την επιλογή τους από όσους θέλουν και μπορούν να αγοράσουν κάποιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αναφέρεται στο μέτρο ως “προσωρινό”, το οποίο όμως θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, με την υποσημείωση πως επιβάλλεται από την κυβέρνηση να υποστηρίξει με όποιο μέτρο μπορεί την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, έναντι των σημαντικών ζημιών με τις οποίες αυτή απειλείται από τις εισαγωγές των premium ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Μιλάμε λοιπόν για απευθείας “αντίποινα” της Κίνας προς την Ευρώπη μια και η εκπεφρασμένη διάθεση της κυβέρνησης στην Κίνα, είναι λαμβάνοντας “όλα τα απαραίτητα μέτρα” να προστατέψει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινέζικων βιομηχανιών και επιχειρήσεων.

Πηγή: Sport24.gr