Η απόπειρα του Παύλου Πολάκη να καλέσει χθες τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην Κουμουνδούρου. Η απουσία τους, όπως αναφέρθηκε, σχετίζεται με την ενεργή ύπαρξη του εξώδικου που έχει καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε τρεις όρους προκειμένου να παραστεί στη σύσκεψη, υπενθυμίζοντας ότι το εξώδικο αυτό είναι «αδιανόητο και απαράδεκτο».

Στη συνάντηση, που προγραμματίστηκε για σήμερα στις 12:30, αναμένεται να δώσουν το «παρών» μόνο ο Παύλος Πολάκης, ως διοργανωτής, και, κατά πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ δεν θα συμμετάσχουν η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και ο Νίκος Παππάς, λόγω έλλειψης απαρτίας. Αυτό το γεγονός βαθαίνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος, με τους «Κασσελίστας» και την πλειοψηφία να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο.

Το «κρυφό» μήνυμα της πρωτοβουλίας Πολάκη

Η κίνηση του Παύλου Πολάκη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει εκφράσει δημόσια τη μεταμέλειά του για τη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικά στελέχη διερωτώνται αν ο Πολάκης ενεργεί ως «λαγός» ή «σωσίβιο» του πρώην προέδρου, καθώς η κίνηση αυτή αφήνει υποψίες για πιθανή ανοχή ή έμμεση στήριξη. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η κίνηση Πολάκη γίνεται για να ισχυροποιήσει τη θέση του στη μελλοντική διακυβέρνηση του κόμματος, είτε με Κασσελάκη, είτε με οποιαδήποτε άλλη ηγεσία.

«Πρόβα» νέου κόμματος από Κασσελάκη;

Χθες, η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Σμύρνη ενίσχυσε τις φήμες για οργανωτικές κινήσεις που παραπέμπουν σε προετοιμασία για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. Στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «πρόβα κόμματος Κασσελάκη», καθώς παρευρέθηκαν σημαντικοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Γιώτα Πούλου, η Ράλλια Χρηστίδου και ο Θάνος Μωραΐτης. Με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, Μελπω Λεκατσά και Βαγγέλη Αντώναρο να δίνουν επίσης το παρών, η συγκέντρωση έλαβε μεγαλύτερη δημοσιότητα, εντείνοντας τα σενάρια για την πορεία του πρώην προέδρου.

Το «τελεσίγραφο» της Επιτροπής Δεοντολογίας

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες να καλέσει τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικό του, ψηφίζοντας υπέρ με 11 ψήφους έναντι 2 κατά. Ταυτόχρονα, το αίτημα για διαγραφή του Κασσελάκη, που είχε υποβάλει ο Θέμης Μουμουλίδης, αρχειοθετήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, με 8 ψήφους υπέρ και 6 κατά. Παρόλα αυτά, οι εσωκομματικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει αύριο, προετοιμάζοντας την εισήγησή της για την Κεντρική Επιτροπή.

Ζυμώσεις και νέες ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή

Με τα στρατόπεδα των «Κασσελίστας» και της «φρουράς Τσίπρα» να βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση, οι «ουδέτεροι» στην Κεντρική Επιτροπή αποτελούν το κλειδί για την τελική έκβαση των εσωκομματικών διεργασιών. Οι «87» της νέας πλειοψηφίας, που υποστήριξαν τον Σωκράτη Φάμελλο, δεν αρκούν για μια οριστική διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ οι λεγόμενοι «ουδέτεροι» υπολογίζονται σε πάνω από 100 μέλη, καθιστώντας αβέβαιη την κατεύθυνση που θα πάρει η ψηφοφορία το Σάββατο.

Ο κίνδυνος να υπάρξει ένα μεγάλο ρήγμα στο κόμμα είναι ορατός, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει διατεθειμένος να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του κόμματος.