Σύμη – Εξαφάνιση Μ. Μόσλεϊ: Άφαντος για τρίτη μέρα ο παρουσιαστής του BBC – Ενισχύονται οι ομάδες έρευνας

Μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη του διάσημου παρουσιαστή του BBC που αγνοείται για σχεδόν τρία 24ωρα στη Σύμη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε απόκρημνα μονοπάτια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές. Στις επιχειρήσεις εντοπισμού του συνδράμουν Drones και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος. Νέο βίντεο φέρεται να δείχνει τον γνωστό τηλεοπτικό γιατρό, Μάικλ Μόσλεϊ, να φεύγει από το Πέδι, με κατεύθυνση βραχώδεις λόφους.

Σε απόκρημνα μονοπάτια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές επικεντρώνονται οι έρευνες για τον διάσημο παρουσιαστή του BBC που αγνοείται. Ο Michael Mosley παραθέριζε στο νησί της Σύμης και η τύχη του αγνοείται από το βράδυ της Τετάρτης (5/6). Ο 67χρονος είχε πάει για μπάνιο και επέστρεφε με τα πόδια από δυσπρόσιτη παραλία. Τις επιχειρήσεις εντοπισμού του συνδράμουν Drones και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews στη Σύμη Αριστείδης Μιαούληςοι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αν ακολούθησε το μονοπάτι προς την Αγία Μαρίναο 68χρονος να έφτασε, να έκανε ενδεχομένως το μπάνιο του και να επέστρεψε θέλοντας να έχει τον Γιαλό, όπου διέμενε, μπροστά του και ίσως κάπου εκεί να βρίσκεται.

Πρόκειται για σημείο που έχει ερευνηθεί ήδη από τις αρχές, όμως, σήμερα, πεζοπόρα τμήματα διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες, αναζητώντας κάποιο ίχνος του παρουσιαστή του BBC. Οι μικρές χαράδρες οι οποίες υπάρχουν στην κατεύθυνση από το βόρειο μέχρι το δυτικό προσβάσιμο σημείο της Σύμης στο άξονα Αγία Μαρίνα – καστρο θα ελεγχθούν εξονυχιστικά αύριο Κυριακή, στα πλαίσια της έρευνας.

Η περιοχή είναι σαν μία χερσόνησος στο νησί, ανάμεσα στα δύο σημεία η οποία είναι ορεινή και χωρίς σκιά με πολύ επικίνδυνα σημεία και πτυχές στα βράχια. Υπάρχει κάποια σηματοδότηση περιπατητών αλλά όχι «πατημένο» μονοπάτι.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη υπό την Αστυνομία με όλους όσους βρίσκονται στο νησί και προσφέρουν τις υπηρεσίες του στην αναζήτηση του Άγγλου δημοσιογράφου έτσι ώστε να συντονίσουν από νωρίς το πρωί της κινήσεις τους στο σημείο το οποίο έχει οριοθετηθεί στις απόκρημνες πλαγιές. Για αρκετές ώρες, επιχειρούσε στην περιοχή τόσο το ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας, το drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και σκάφος του Λιμενικού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Νωρίς το απόγευμα εξάλλου, σε συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε να δώσει η σύζυγος του Μ. Μόσλεϊ, ρωτήθηκε γιατί δεν πήρε το κινητό τηλέφωνο μαζί του, χωρίς όμως να λάβουν οι αρχές κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Η σύζυγος του παρουσιαστή υπογράμμισε ότι μαζί του είχε το πορτοφόλι του, νερό, και ένα ρολόι το οποίο όμως δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας έτσι ώστε να μπορεί να δίνει στοιχεία όπως για παράδειγμα το στίγμα αυτού που το φέρει.

Όπως δηλώνει η σύζυγος του γιατρού και παρουσιαστή του BBC Κλερ Μπέιλι, «Έχουν περάσει τρεις ημέρες από τότε που ο Μάικλ έφυγε από την παραλία για έναν περίπατο. Είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια και πλέον ανυπόφορες ημέρες της ζωής μου και των παιδιών μου. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και η οικογένειά μας είναι απίστευτα ευγνωμονούσα προς τους κατοίκους της Σύμης, τις ελληνικές Αρχές και την βρετανική Πρεσβεία που εργάζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν να βρεθεί ο Μάικλ. Δεν θα χάσουμε τις ελπίδες μας». Στη Σύμη έφτασαν και τα 4 παιδιά του, τα οποία μαζί με τις αρχές, συμμετέχουν στην κινητοποίηση για την ανεύρεσή του.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ενισχύσεις εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού αλλά και άλλων φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με τις διασώσεις και έτσι στο νησί βρίσκονται εθελοντές και προσωπικό από την Ρόδο την Κω, ακόμη και από τη Λάρισα, για να συνδράμουν τις αρχές.

Το BBC, δημοσίευσε ένα ακόμη βίντεο, με έναν άνδρα ο οποίος φοράει σκούρα ρούχα, καπέλο και έχει ομπρέλα για προστασία από τον ήλιο, ταιριάζει δηλαδή με την περιγραφή του 68χρονου. Περπατάει στον παραλιακό δρόμο του οικισμού με κατεύθυνση προς το βουνό. Αυτό το βίντεο αλλάζει και τα δεδομένα στην έρευνα η οποία έχει μεταφερθεί στην περιοχή ανάμεσα στο Πέδι και τον Γιαλό Σύμης.

«Πιστεύω ότι σήμερα θα ξετυλίξει το κουβάρι, θα βρούμε τον αγνοούμενο, εύχομαι να είναι καλά, αφού έχουμε καταλήξει σε ποιο σημείο πρέπει να είναι ο άνθρωπος… τελικά τις προηγούμενες ημέρες ψάχναμε σε λάθος σημείο, αφού η διαδρομή που θα έκανε θα ήταν από την παραλία προς τον Γιαλό για να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί… Τελικά όμως δεν έκανε αυτή την διαδρομή», δηλώνει ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπαδολουκας και συνεχίζει: «Αν πήγαινε στην Αγία Μαρίνα για να συνεχίσει το μπάνιο του να το πω καλώς, παρόλο που είναι δύσβατο το μονοπάτι για έναν άνθρωπο που δεν ξέρει από την Σύμη… Αν συνέχισε όμως από αυτή την πλευρά για να κατέβει στον Γιαλό, νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, να βρούμε τον άνθρωπο για να είναι καλά»

H εξαφάνιση του Μάικλ Μόσλεϊ και οι έρευνες στη Σύμη κυριαρχούν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία, ενώ καταγράφουν στιγμή προς στιγμή τα όσα διαδραματίζονται.

Τα 24ωρα κανάλια ενημέρωσης BBC και SKYNEWS όπως και οι Times και η Telegraph έχουν δημοσιογραφική αποστολή που καλύπτουν επί τόπου τις έρευνες των ελληνικών αρχών αλλά και τις μαρτυρίες των ανθρώπων στη Σύμη.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε κάθε σπιθαμή του νησιού μέχρι να βρεθεί ο αγνοούμενος άντρας και να δοθούν οι απαντήσεις για το θρίλερ της εξαφάνισής του.

Ποιός είναι ο Μάικλ Μόσλεϊ

Ο Μάικλ Μόσλεϊ σπούδασε ιατρική στο Λονδίνο, είναι πτυχιούχος γιατρός, αλλά τα τελευταία 25 χρόνια εργάζεται ως δημιουργός ντοκιμαντέρ και βραβευμένος επιστημονικός δημοσιογράφος. Έχει γράψει βιβλία για την υγεία, τη διατροφή και την άσκηση, και έχει το δικό του podcast. Συνεργάζεται με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BBC, το κανάλι ITV, το κανάλι Chanel4, την Telegraph και έχει εβδομαδιαία στήλη στη Daily Mail.

Είναι εξαιρετικά δημοφιλής, στη Βρετανία, προσφιλής, και πολύ παραγωγικός.

Τα προγράμματα του έχουν κερδίσει βραβεία ανάμεσα τους, ένα EMMY και ανακηρύχθηκε «ιατρικός δημοσιογράφος της χρονιάς» από τη Βρετανική Ιατρική Ένωση για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Έχει κάνει εκτεταμένες έρευνες για τη διατροφή, την άσκηση υψηλής έντασης και τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία.

Στην εκπομπή του BBC, Trust Me I’m a Doctor (Εμπιστέψου Με Είμαι Γιατρός), ο Michael Mosley διερευνά σε επιστημονικά εργαστήρια τα πιο πρόσφατα στοιχεία πίσω από ισχυρισμούς υγείας και πρωτοσέλιδα – για παράδειγμα, εάν η ζάχαρη είναι πραγματικά ο «νέος καπνός», για το αλκοόλ, και αν πρέπει να ανησυχούμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχει επίσης δημιουργήσει μεγάλα πειράματα εξετάζοντας τα οφέλη της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, εάν το μαγείρεμα με κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και πώς να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D.

Πηγή: ertnews.gr