Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τελικά δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για άμεση εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, που τέθηκαν από τον Παύλο Πολάκη, την Όλγα Γεροβασίλη και την ομάδα των «87». Αντίθετα, παρέπεμψε την όποια εσωκομματική διαδικασία στο καταστατικό συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που διήρκησε 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε στις 15:30, διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με εμφανή την αμφισβήτηση προς τον κ. Κασσελάκη. Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό του θα έβλαπτε το κόμμα και θα προκαλούσε ρευστοποίηση χωρίς να προσφέρει τίποτα, ενώ θα τραυμάτιζε και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε επίσης από τους βουλευτές να δεσμευθούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Αν και υπήρξαν πληροφορίες ότι ο ίδιος θα προκήρυσσε εκλογές για την ηγεσία, επέλεξε τελικά να παραπέμψει το ζήτημα στο συνέδριο, ενδεχομένως εκτιμώντας ότι έχει τον έλεγχο της σύνθεσής του. Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου είχε επιτύχει να αποφευχθεί νέα εκλογή από τη βάση, παρά τη δημόσια υποστήριξή του σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι ο κ. Κασσελάκης θα ακολουθήσει την ίδια τακτική ακόμα και αν περάσει πρόταση μομφής κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο.