ΣΥΡΙΖΑ: «Προβληματικές διατυπώσεις σε δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ»

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΛΑΣ για τη σύλληψη του δράστη της ανατριχιαστικής πρόσφατης δολοφονίας της 11χρονης στην Ηλεία, προκαλεί την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάνει λόγο για «προβληματικές διατυπώσεις» και υπογραμμίζει την ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Έλενα Ακρίτα και Κώστας Μπάρκας οι οποίοι επισημαίνουν ότι για τη σύλληψη του δράστη, η αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου στις 11 Ιουνίου στο οποίο αναφέρεται κατά λέξη : «Ειδικότερα, από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος προχθές 09-06-2024, το βράδυ, στη Μυρτιά Ηλείας, παρέλαβε με αυτοκίνητο την 11χρονη και την μετέφερε σε αγροτική περιοχή στο Καταράχι Ηλείας, για να συνευρεθεί μαζί της. Όταν η 11χρονη αρνήθηκε στον κατηγορούμενο τη συνεύρεση, ο τελευταίος, έχοντας ανθρωποκτόνο πρόθεση την έριξε στο έδαφος και την έπληξε, με αντικείμενο, πολλές φορές, στην πλάτη, στα πλευρά και στο λαιμό της, με αποτέλεσμα την ανθρωποκτονία της ανήλικης».

Όπως υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές, «η διατύπωση του δελτίου τύπου που αποδίδει στο 11χρονο θύμα δυνατότητα συναίνεσης σε σεξουαλική συνεύρεση, που απλώς δεν δόθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αφήνει περιθώριο για την ενοχοποίηση του θύματος, ενώ ενδεχομένως συνδράμει τον θύτη σε πιθανά υπερασπιστικά του επιχειρήματα».

Οι βουλευτές αναφέρονται στην ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «ώστε τελικά να υιοθετηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. πρωτόκολλα αντίδρασης, αλλά και επικοινωνιακές νόρμες, που θα εκπέμπουν ενσυναίσθηση, θα συμβαδίζουν με την εποχή μας και θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην έκρηξη βίας που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία».

Με την ερώτηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

-αν θεωρεί ότι οι μέχρι σήμερα δράσεις του Υπουργείου στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών έμφυλης βίας και των θυμάτων τους έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

-Ποια είναι τα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης που τρέχουν αυτή τη στιγμή, έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί ή θα ξεκινήσουν σύντομα.