Σύσκεψη Αστεροσκοπείου: Ακραία καιρικά φαινόμενα και αφρικανική σκόνη στο επίκεντρο – Ανεβαίνει η θερμοκρασία έως και δέκα βαθμούς από Παρασκευή

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την κλιματική αλλαγή και την συνέπειές της σε τεχνικό επίπεδο πραγματοποιείται σήμερα (15/5) στην Ελευσίνα υπό την εποπτεία του αστεροσκοπείου Αθηνών. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η αφρικανική σκόνη. Σημειώνεται ότι μετά το σύντομο διάλειμμα με καθαρούς ουρανούς, η σκόνη από την Αφρική επιστρέφει, μαζί και οι υψηλές θερμοκρασίες, έως και 30 βαθμούς από την Παρασκευή και μετά.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική κρίση αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συζητηθούν σήμερα. Ανάμεσα στα έντονα καιρικά φαινόμενα και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Υπήρξε ήδη ένα έντονο φαινόμενο τον Απρίλιο ενώ από την Πέμπτη αναμένεται ξανά μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα μέχρι και τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει από σήμερα, τα οποία συστατικά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικές στις μετακινήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του ΕΡΤNews, Αναστασία Τυράσκη, αυτό που θα καθορίσει τον καιρό τις επόμενες ημέρες ουσιαστικά είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική που θα κουβαλούν μαζί τους και την αφρικανική σκόνη.

Ήδη η μεταφορά σκόνης έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τα νότια, ωστόσο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις περιμένουμε αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια και βαθμιαία τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα και αυτό θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά. Αναμένεται αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια να πλησιάσει τους 30 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή αλλά και Δευτέρα, Τρίτη να φτάσει γύρω στους 30 βαθμούς
η γενική εικόνα για τα κεντρικά και τα νότια της χώρας και τοπικά θα φτάσει και τους 35 βαθμούς, Για παράδειγμα στη βόρεια Κρήτη την Παρασκευή αν ο νοτιάς είναι αρκετά ενισχυμένος τότε θα φτάσουμε τους 35, εξήγησε η μετεωρολόγος και πρόσθεσε « κυρίως στα νότια, κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, ίσως και στη Στερεά, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και πολύ τοπικά».

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και μετά σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση.