Χατζηβασιλείου: Εάν τα Σκόπια ακολουθήσουν αυτή την προκλητική ρητορική θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό τους μέλλον

«Οι υπερβολικές κορώνες, όπως αυτές του κυρίου Ανδρουλάκη, δεν νομίζω ότι βοηθούν την κατάσταση. Είναι ντροπή να λέει εκείνος ότι κοιμάται το υπουργείο Εξωτερικών όταν έχει κάνει τόση δουλειά την τελευταία πενταετία, έχοντας αυξήσει το γεωλογικό αποτύπωμα της χώρας σε κάθε κατεύθυνση. Αλλά πάμε στην ουσία. Είναι γεγονός ότι στη γειτονική μας χώρα, στη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια εθνικιστική έξαρση.

»Εγώ θα σταθώ στη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος με μεγάλη σαφήνεια εδώ σε εσάς, ξεκαθάρισε ότι τα μνημόνια που ακολουθούν τη συμφωνία αυτή θα έρθουν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή μόλις η κυβέρνηση κρίνει ότι η γειτονική χώρα θα επανέλθει σε μία κανονική τροχιά και θα έχει κάνει σεβαστό το συμφωνηθέν πλαίσιο. Αυτή είναι ξεκάθαρη θέση της χώρας, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών την παρουσίασε με πλήρη ενάργεια» τόνισε ο διεθνολόγος, βουλευτής και γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «Συνδέσεις» μετά και τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσοσκι.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «ακούω τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. τι λέει το ΠΑΣΟΚ. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρουμε τα μνημόνια άμεσα στη Βουλή προς κύρωση. Αναρωτιέμαι τώρα, σήμερα που έχουμε εθνικιστική έξαρση στα Σκόπια με τις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και χθες του ηγέτη του VMRO, είναι ώρα και στιγμή να έρθουν τα μνημόνια για ψήφιση; Δηλαδή θεωρώ ότι κινούνται ώρες ώρες σε μια σφαίρα σουρεαλισμού. Δε γίνεται να συζητάμε έτσι».

Ερωτηθείς από τη Χριστίνα Βίδου τι θα γίνει αν ψηφιστούν τα μνημόνια ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε ότι «σημαίνει ότι πάρα πολύ απλά θα έχουμε αποστερήσει από τη χώρα ένα εργαλείο πίεσης, ούτως ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον απέναντι στη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα εάν ακολουθήσει, ξαναλέω, αυτόν τον δρόμο, το δρόμο δηλαδή των προκλήσεων. Και στην τελική ανάλυση, αν δούμε με ψυχραιμία την εποχή 2018 -2019, όταν έγινε η συμφωνία αυτή, θα καταλάβουμε σήμερα ότι οι διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας ήταν βάσιμες. Διότι τα διάφορα μικρά παράθυρα που άφηνε αυτή η συμφωνία για τη χρήση του επιθέτου μακεδονικός, μακεδονική, μακεδονικό έχει δημιουργήσει ένα υπόστρωμα ούτως ώστε ακραίοι κύκλοι στη γειτονική χώρα να καλλιεργήσουν τον αλυτρωτικό ψευδο- μακεδονισμό. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό το οποίο κάνει η νέα πρόεδρος είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο σας περιγράφω. Αξιοποιεί εντός εισαγωγικών αυτά τα παράθυρα της συμφωνίας για να καλλιεργήσει αυτή τη ρητορική».

Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι « εάν η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ακολουθήσει αυτή την προκλητική ρητορική, τότε η ίδια θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της. Τόσο ξεκάθαρα. Οι συνέπειες είναι σαφείς και δεν τις λέει μόνο η Αθήνα με ενάργεια, τα λέει όλη η Ευρώπη. Σας ξαναλέω Βρυξέλλες, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι στο δικό τους χέρι αυτή τη στιγμή να αποφασίσουν αν θέλουν ευρωπαϊκό μέλλον ή αν θέλουν να γίνουν μια νέα μαύρη τρύπα στα Βαλκάνια. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική».

Ερωτηθείς για την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την τιμολόγηση των πολυεθνικών ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Ο πρωθυπουργός άλλωστε από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε ότι το θέμα της ακρίβειας είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην καθημερινότητα των πολιτών και έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα από την κυβέρνηση, τα οποία φέρνουν αποτελέσματα. Θυμίζω ότι πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει μειωθεί σημαντικά και είναι συνεχώς μειούμενος, αλλά το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ και θέλει καταπολέμηση. Εδώ έχουμε ένα μείζον ζήτημα στην Ευρώπη. Οι πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν διάφορα προϊόντα και τα διαθέτουν και στις 27 χώρες έχουν τελείως διαφορετική τιμολόγηση από χώρα σε χώρα, ενώ τα προϊόντα συνήθως παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο, στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Είναι αδιανόητο να διατίθενται σε διαφορετική τιμή στην Ελλάδα ή στη Γαλλία ή στην Τσεχία, για παράδειγμα. Ε, λοιπόν, εδώ πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει δράση. Έχει και η Ευρώπη ευθύνη και μηχανισμούς να χτυπήσει, να θέσει καμπάνες, επιτρέψτε μου να πω, σε πολυεθνικές οι οποίες αισχροκερδούν και ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως στην πρόεδρο της Επιτροπής. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία σίγουρα θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα».