Τα δεδομένα για την πιθανή επιστροφή του Βεζένκοφ στην Ευρώπη

Ο διεθνής Βούλγαρος φόργουορντ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Σακραμέντο, όμως η υπόθεσή του ούτε είναι απλή, ούτε αναμένεται να έχει κατάληξη σύντομα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Σάσα Βεζένκοφ έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και την Ευρώπη για να μετακομίσει στην Αμερική και το NBA. Οι Κινγκς ήταν η ομάδα που είχε τα δικαιώματά του και κάπως έτσι του προσέφερε συμβόλαιο για 2+1 έτη. Οι συνολικές του απολαβές θα έφτασαν τα 20 εκατομμύρια δολάρια στην τριετία, άρα σε ετήσια βάση θα λάμβανε περίπου 6.5 εκατομμύρια μεικτά, άρα σχεδόν 3.5 εκατομμύρια καθαρά.

Η σεζόν 2023/2024 δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε ο περσινός MVP της Euroleague. Αγωνίστηκε μόλις σε 42 παιχνίδια, λόγω και κάποιων τραυματισμών που είχε, ενώ δεν έγινε ποτέ μέλος του βασικού ροτέισον. Μέτρησε 5.4 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ και 0.5 κλεψίματα, ενώ σούταρε με 37.5% στο τρίποντο στα 12.5 λεπτά που έπαιζε κατά μέσο όρο. Ο Μάικ Μπράουν δεν εμπιστεύτηκε ποτέ απόλυτα τον Βούλγαρο.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η… αλλαγή των δεδομένων, μετά την οριστικοποίηση της παραμονής του Αμερικανού προπονητή. Ο Βεζένκοφ ενημέρωσε πως δεν θέλει να επιστρέψει στο Σακραμέντο για την επόμενη σεζόν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα επιλέξει ο ίδιος ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του. Αντιθέτως, με τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του να είναι εγγυημένος (ενώ ο τρίτος είναι με οψιόν που ανήκει στους Κινγκς), ο οργανισμός μπορεί να τον στείλει σε όποια ομάδα από τις άλλες 29 της λίγκας επιθυμεί.

Βέβαια, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο παίκτης να θέλει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ακόμα κι έτσι να είναι, ο Βεζένκοφ δεν μπορεί να φύγει φέτος από το NBA… απλά επειδή το θέλει. Με το Draft να πλησιάζει, αρκετά ρόστερ θα… ανακατευτούν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ομάδες που θα αναζητήσουν έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του.

Ουσιαστικά, ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψει στην Ευρώπη ο Βεζένκοφ, είναι να γίνει waive είτε από τους Κινγκς είτε από την επόμενη ομάδα του. Σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να περιμένει για δύο μέρες ώστε να δει αν κάποια άλλη ομάδα θα “σηκώσει” το συμβόλαιό του. Διαφορετικά, θα είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με όποιον οργανισμό επιθυμεί, σε οποιαδήποτε λίγκα του κόσμου.//Α.

Πηγή: ertsports.gr