The Portal: Μια φουτουριστική «πύλη» συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Δουβλίνο

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης μπορούν πλέον να αλληλεπιδρασούν με τους κατοίκους του Δουβλίνου, χάρη σε μια φουτουριστική εγκατάσταση, την «Πύλη» («The Portal»), που συνδέει τις δυο πόλεις. Οι πύλες είναι τοποθετημένες στην οδό O’Connell του Δουβλίνου και στην περιοχή Flatiron της Νέας Υόρκης.

Το έργο του Λιθουανού καλλιτέχνη Benediktas Gylys επιτρέπει στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω μιας σύνδεσης βίντεο.

«Η πύλη σχεδιάστηκε για να αναδείξει τη δύναμη της τέχνης να υπερβαίνει τα φυσικά εμπόδια», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Οι πύλες είναι μια πρόσκληση να γνωρίσουμε ανθρώπους έξω από σύνορά μας και να βιώσουμε τον κόσμο μας όπως πραγματικά είναι – ενωμένος και ένας. Η ζωντανή μετάδοση παρέχει ένα παράθυρο σε μακρινά μέρη, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συναντηθούν έξω από τους κοινωνικούς τους κύκλους και τους πολιτισμούς τους, να υπερβούν τα γεωγραφικά σύνορα και να αγκαλιάσουν την ομορφιά της παγκόσμιας διασύνδεσης» αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, το Δουβλίνο απέσπασε το Βραβείο Έξυπνης Τουριστικής Πρωτεύουσας της ΕΕ για το 2024.

«Καθώς γιορτάζουμε το βραβείο μας, το έργο της πύλης συμβολίζει τη δέσμευση του Δουβλίνου να συνδεθεί, όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, με την οποία μας συνδέει ένας βαθύς ιστορικός και πολιτιστικός δεσμός», δήλωσε ο δήμαρχος του Δουβλίνου.

Οι πύλες θα παραμείνουν στις δυο πόλεις μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε αυτή τη δημόσια διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση που αναδεικνύει τη ζωντάνια των δρόμων της πόλης μας και παρέχει ένα νέο σημείο ανθρώπινης σύνδεσης μεταξύ των Νεοϋορκέζων και των Δουβλινέζων», δήλωσε η επικεφαλής του δημόσιου τομέα της Νέας Υόρκης Ya-Ting Liu.