Θεσσαλονίκη: Συνέδριο για τις εξελίξεις στη Ρομποτική Χειρουργική

Το συνέδριο με τίτλο Current Robotic Surgery 2024 διοργανώνεται από την Ρομποτική Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΚΕ.Δ.Ε.Α. στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν hands on courses ρομποτικής χειρουργικής από 14 έως 16 Ιουνίου 2024 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο Χάρης Κωνσταντινίδης, καθηγητής ρομποτικής γενικής χειρουργικής και ογκολογίας. .

Η Ρομποτική Χειρουργική αναφέρεται σε επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τον χειρουργό, με τη χρήση ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος, το οποίο αναπαράγει με απόλυτη ακρίβεια τις ανθρώπινες χειρουργικές κινήσεις. Κατά την πραγματοποίηση μιας ρομποτικής επέμβασης, ο επιβλέπων χειρουργός δε βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, αλλά μπροστά στην οθόνη της ρομποτικής κονσόλας. Εκεί μπορεί να βλέπει, με μοναδική τρισδιάστατη ευκρίνεια, μεγεθυμένο το χειρουργικό πεδίο, το σημείο εκείνο δηλαδή όπου διενεργεί την επέμβαση. Το εξελιγμένο ρομποτικό μηχάνημα έχει πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες και εκτελεί με άψογη ακρίβεια, όλες τις κινήσεις που διενεργούνται από το χειρουργό, μέσω ειδικών χειριστηρίων, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Με ακρίβεια που δεν μπορεί να επιτευχθεί από το ανθρώπινο χέρι και με πλήρη απουσία του φυσιολογικού τρέμουλου των ανθρωπίνων κινήσεων, οι χειρουργικοί βραχίονες πραγματοποιούν ένα εκτεταμένο εύρος κινήσεων, πάντα υπό τον πλήρη έλεγχο του χειρουργού που χειρίζεται την κονσόλα. Έχουν την ικανότητα να περιστρέφονται 360 μοίρες μέσα στο χειρουργικό πεδίο. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων με ακρίβεια χιλιοστού, κατέληξε.