Το άγχος και η έλλειψη ύπνου “εξαφανίζουν” το χαμόγελο

Oταν το άγχος μας κατατρώει ή κοιμόμαστε άσχημα, μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και το χαμόγελό μας, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Η μελέτη συνδέει το αντιληπτό άγχος και την κακή ποιότητα ύπνου με τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας βαθμού 3 ή 4, που σημαίνει μια μορφή ασθένειας που επηρεάζει τους ιστούς στήριξης του δοντιού, δηλαδή τα ούλα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Periodontology, διεξήχθη από την Dr Crystal Marruganti κορυφαία οδοντίατρος και συντονίστηκε από τους Simone Grandini καθηγητής Ενδοδοντικής και Επανορθωτικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και τον Nicola Discepoli επίκουρο καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο.

«Υπό την παρουσία ισχυρού αντιληπτού στρες, ο κίνδυνος εμφάνισης περιοδοντίτιδας πενταπλασιάζεται, ενώ εάν η ποιότητα του ύπνου είναι κακή, ο κίνδυνος τριπλασιάζεται», τονίζει ο Discepoli.

Ο ύπνος και το στρες μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας σχεδόν έξι φορές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 235 άτομα, στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν επικυρωμένα ερωτηματολόγια για να μετρήσουν το άγχος και την ποιότητα του ύπνου τους.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε προφορική εξέταση και διαγνώστηκε περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι «άτομα που έχουν στρες ή με κακή ποιότητα ύπνου έχουν αντίστοιχα πέντε και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν περιοδοντίτιδα».

Πηγή: ATSH-ANSA