Το fashion show του οίκου Chanel στις μπυραρίες του Μάντσεστερ

Η γαλλική μόδα συναντά τη βρετανική μουσική στην έδρα της βρετανικής βιομηχανίας και η ιστορική Τόμας Στριτ του Μάντσεστερ μετατρέπεται σε πασαρέλα της Chanel.

Υπό τους ήχους των New Order των The Fall και των Oasis, η Chanel παρουσίασε τη νέα της κολεξιόν σε ένα εντυπωσιακό σόου που παρακολούθησαν 600 λαμπεροί προσκεκλημένοι. Ανάμεσά τους η Κρίστεν Στιούαρτ, η Τίλντα Σουίντον, η Σοφία Κόπολα και ο Χιού Γκραντ.

«Είναι αυτή η ακρίβεια κι αυτό το είδος έντασης στη ραπτική. Προσωπικά δεν κάνω αυτό που αποκαλείται «κομψό ντύσιμο». Αλλά αυτού του είδους η κομψότητα είναι τόσο σέξι» τόνισε η πρέσβειρα του οίκου Chanel, Κρίστερν Στιούαρτ.

Πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel, Βριζινί Βιάρ, ήταν η δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80. Έτσι τα κλασικά τουίντ του οίκου εναλλάσσονταν με δημιουργίες από δέρμα και αναφορές στις μετα-πανκ τάσεις αλλά και τη συνολική βιομηχανική και μουσική κουλτούρα της πόλης. Οι κάτοικοι του Μάντσεστερ δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την προβολή της πόλης τους.

Το χρώμα έχει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη συλλογή και ήταν αυτή η δύναμη του χρώματος που ερχόταν σε αντίθεση με τη δυνατή βροχή που έπεφτε κατά τη διάρκεια του σόου- στο Μάντσεστερ είμαστε άλλωστε- και το γκρίζο χρώμα των βιομηχανικών κτιρίων που διακρίνονταν στο βάθος.

Για τις ανάγκες του ντεφιλέ, ένας ολόκληρος δρόμος, η Thomas Street, μια χαρακτηριστική vibrant αγγλική γειτονιά, γεμάτη pub, δισκοπωλεία, μπαρ, καταστήματα και local επιχειρήσεις, απέκτησε ένα κομψό στέγαστρο και φιλοξένησε τους καλεσμένους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρακολούθησαν το σόου, σε καρέκλες pub.

Το δεκαπεντάλεπτο σόου, που χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκε εν μέσω βροχής, αναπόσπαστο κομμάτι της ατμόσφαιρας του Μάντσεστερ.Ο Bruno Pavlovsky, president of fashion της Chanel τόνισε: «Όπως οι περισσότερες μεγάλες πόλεις στην εποχή της αποβιομηχάνισης, τα πράγματα στο Μάντσεστερ δεν ήταν πάντα εύκολα. Όμως νιώθεις εδώ την ενέργεια από τα γήπεδα ποδοσφαίρου, τις τέχνες, τη μουσική».

Ανάμεσα στους διάσημους καλεσμένους ήταν οι πάντα stylish μούσες του γαλλικού κολοσσού Κρίστεν Στιούαρτ και Λούσι Μπόιντον, που φόρεσαν ασπρόμαυρα prints.  Eπίσης οι ηθοποιοί Χιου Γκραντ, Τίλντα Σουίντον, Τζένα Κόλμαν, τα style icons Αλέξα Τσανγκ, Καρολίν ντε Μεγκρέ, τραγουδιστές και αθλητές.

Την παραμονή της επίδειξης κλήθηκαν να δουν  αγώνα της Manchester United στο θρυλικό ποδοσφαιρικό γήπεδο Old Trafford. Tα διεθνή δημοσιεύματα σχολίασαν πων αναμφίβολα η εκδήλωση ανανέσωσε το ενδιαφέρον για την πόλη.