Το Κρεμλίνο χαιρετίζει την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα BRICS

Η Ρωσία χαιρετίζει την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος της ομάδας BRICS, δήλωσε χτες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοινώνοντας ότι αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με αυτή τη μορφή, αναφέρει το RIA Novosti.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τους BRICS, έναν όμιλο που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Φυσικά, όλοι καλωσορίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον για τους BRICS από τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένων τόσο σημαντικών εταίρων όπως η Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεκίνησε τη Δευτέρα επίσκεψή στο Πεκίνο, η οποία είναι η μεγαλύτερη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Κίνα από το 2012. Ο Φιντάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της επιτροπής εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στους BRICS, ο Φιντάν απάντησε τη Δευτέρα «ναι φυσικά, γιατί όχι;».

Οι δηλώσεις του Φιντάν στην Κίνα, τις οποίες αναφέρει η DailySabah, σημείωσαν ότι η Άγκυρα θέλει να συνεργαστεί με τις χώρες BRICS και θα παραστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στη Ρωσία.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί επίσημα στην ομάδα, καθώς δεν έχει εκφράσει προηγουμένως την επιθυμία να το πράξει.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει γίνει στόχος κριτικής από δυτικές χώρες για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τη γεωπολιτική κατεύθυνση που θέλει να πάρει η Τουρκία, με σοβαρούς φόβους ότι ο Ερντογάν απομακρύνεται από τη Δύση. Ωστόσο, η Άγκυρα απορρίπτει αυτές τις εκτιμήσεις και τονίζει ότι παραμένει αποφασιστικό μέλος του ΝΑΤΟ και εξακολουθεί να θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.