Οι δικηγόροι της ByteDance, της μητρικής εταιρείας του TikTok, θα βρεθούν σήμερα (16/09) ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι ο νόμος που επιβάλλει την πώληση της δημοφιλούς εφαρμογής σε Αμερικανό αγοραστή, είναι αντισυνταγματικός.

Στις 23 Απριλίου, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει την εφαρμογή, εάν η ByteDance δεν πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες. Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι η ByteDance συλλέγει δεδομένα Αμερικανών χρηστών και τα μοιράζεται με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που η εταιρεία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενώπιον τριμελούς επιτροπής δικαστών σε εφετείο στην Ουάσιγκτον. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συνοδεύονται από οκτώ δημιουργούς TikTok, συμπεριλαμβανομένου ενός κτηνοτρόφου από το Τέξας και ενός αρτοποιού από το Τενεσί, οι οποίοι λένε ότι βασίζονται στην πλατφόρμα για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και να βγάλουν τα προς το ζην.

Όπως αναφέρει το BBC, αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και νομοθέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την προοπτική χρήσης του TikTok από την κινεζική κυβέρνηση για τη διάδοση προπαγάνδας στους Αμερικανούς χρήστες. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η εκποίηση ή η απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής θα ήταν «δώρο» για αυταρχικά καθεστώτα.

«Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν οι αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιήσουν αυτή την υπόθεση για να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδέες και μέσα ενημέρωσης από το εξωτερικό», δήλωσε ο Σιάννονγκ Γουάνγκ, δικηγόρος στο Ινστιτούτο Knight First Amendment του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο Γουάνγκ επέκρινε επίσης τους νομοθέτες ότι είναι ασαφείς σχετικά με τις συγκεκριμένες απειλές για την εθνική ασφάλεια που λένε ότι θέτει το TikTok.

«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καμία προηγούμενη περίπτωση στην οποία ένας τόσο ευρύς περιορισμός στα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ βρέθηκε να είναι συνταγματικός βάσει στοιχείων που δεν αποκαλύφθηκαν», είπε.

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το διακαστήριο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, αν όχι περισσότερο.

«Τίποτα δεν θα επιλυθεί την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μάικ Προυλ, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας στην εταιρεία ανάλυσης Forrester.

«Πρόκειται για ένα υψηλό διακύβευμα και πολύ περίπλοκο αίνιγμα που πιθανότατα θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: BBC