Το όρος Cristo Rey βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικό έδαφος – βρίσκεται ακριβώς μέσα στα σύνορα στο Sunland Park, στο Νέο Μεξικό , όπου αυτή η πολιτεία, το Τέξας και το Μεξικό συναντώνται κατά μήκος ενός πλέον επικίνδυνου ορίου.

Το βουνό ελέγχεται πλέον πλήρως από μεξικανικά καρτέλ που το χρησιμοποιούν για να κρυφτούν παράνομοι μετανάστες στη χώρα.

Αξιωματούχοι από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας έδωσαν στην DailyMail.com μια ματιά από πρώτο χέρι για τον κίνδυνο που επικρατεί στο βουνό Cristo Rey, χρησιμοποιώντας γυαλιά νυχτερινής όρασης σε μια κρυφή περιοδεία με ελικόπτερο μετά το σκοτάδι – την πιο πολυσύχναστη ώρα για λαθρεμπόριο μεταναστών.

Εξήγησαν ότι οι πράσινες κουκκίδες που θα βλέπαμε μέσα από τον ειδικό εξοπλισμό ήταν λαθρέμποροι των οποίων η θερμότητα του σώματος ήταν ορατή με τα γυαλιά.

Σε υψόμετρο 1.425 μέτρων το βουνό είναι απάτητο από ανθρώπους, χωρίς παρουσία αστυνομικών – επιτρέποντας στα μέλη της συμμορίας να ληστεύουν, να χτυπούν και να επιτίθενται σεξουαλικά ανεξέλεγκτα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, άνθρωποι που ζουν στη βάση περιγράφουν τη φρίκη των γυμνών μεταναστριών που εμφανίζονται στα κατώφλια τους αιμόφυρτες και εκλιπαρούν για βοήθεια.

Στην έκτη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, το όρος Cristo Rey (στα Ισπανικά σημαίνει Χριστός ο Βασιλιάς ) είναι ένα θρησκευτικό ιερό που πολλοί από τους καθολικούς πιστούς του Ελ Πάσο θα σκαρφαλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Εκκλησιαστικά προσκυνήματα πραγματοποιούνται γύρω στο Πάσχα, συχνά τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς οι πιστοί σκαρφαλώνουν τα 2,5 μίλια και 2,5 μίλια κάτω για να θυμηθούν το ταξίδι του Χριστού στον Γολγοθά όπου σταυρώθηκε.

Τα ακατέργαστα μονοπάτια έχουν Σταθμούς του Σταυρού κατά μήκος της διαδρομής, ενώ το ασβεστολιθικό άγαλμα 8 περίπου μέτρων του Ιησού Χριστού βρίσκεται στην κορυφή του βουνού.

Η πεζοπορία στο Cristo Rey κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θεωρείται ασφαλής, καθώς η καθολική επισκοπή παρέχει ασφάλεια για τους εκατοντάδες που προσέρχονται.

Όμως, όπως προειδοποιεί ο επίσημος ιστότοπος της Επιτροπής Αποκατάστασης του Mount Cristo Rey , τον υπόλοιπο χρόνο, «ΑΝΕΒΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ!»

«Οι βανδαλισμοί, οι επιθέσεις και οι ληστείες εξακολουθούν να είναι ένα συνεχές πρόβλημα και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τις ημέρες που διοργανώνονται οργανωμένες εκδηλώσεις και υπάρχει ασφάλεια.

Παρόλο που η Συνοριακή Περιπολία φρουρούσε από καιρό το βουνό, η δραστηριότητα των συμμοριών έχει εκτοξευτεί από το 2021, καθώς η συνοριακή κρίση έχει φέρει ιστορικούς αριθμούς μεταναστών στην περιοχή.

Τα καρτέλ ελέγχουν το βουνό – όχι οι αμερικανικές αρχές – παρόλο που στη σύνοδο κορυφής, οι λαθρέμποροι βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση έχει φτάσει τόσο εκτός ελέγχου που η Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ έχει παραχωρήσει την κορυφή στα καρτέλ, εξηγούν πηγές του πρακτορείου.

Έφηβοι πρόσκοποι που εργάζονται για τα καρτέλ κάθονται στο βουνό για περισσότερη ώρα, περιμένοντας την αλλαγή που θα φέρει τους παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ.

Οι παράνομοι μετανάστες σκαρφαλώνουν στους λόφους του όρους Cristo Rey αφού θεωρούν ότι η ευκαιρία τους να εισέλθουν κρυφά στις ΗΠΑ θα αποτραπεί από την Συνοριακή Περίπολο.

Οι λαθρέμποροι συχνά καθοδηγούν τους παράνομους μετανάστες μέσω του Cristo Rey επειδή φαίνεται να είναι μικρότερη απόσταση στα χαρτιά, αλλά είναι γεμάτη κινδύνους.

Οι μετανάστες που διαφεύγουν τους πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας οδηγούνται σε αυτοκίνητα απόδρασης από τους λαθρέμπορους στο βουνό.

«Αυτοί οι polleros (λαθρεμπόροι,) χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για να καθοδηγήσουν τους μετανάστες. Τους λένε, «Απλά τρέξε», είπε ο Χάτσενς.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, το όρος Cristo Rey επισκέπτονται ντόπιοι που συνήθως κάνουν απλώς πεζοπορία.

Από καιρό σε καιρό, οι λαθρέμποροι κλέβουν και χτυπάνε Αμερικανούς πεζοπόρους – παίρνοντας τα τηλέφωνά τους και οποιαδήποτε τιμαλφή μπορεί να έχουν μαζί τους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Sunland Park, η οποία απαντά στις επακόλουθες κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αληθινή φρίκη συμβαίνει στους μετανάστες στο βουνό, όπου γυναίκες βιάζονται τακτικά και ξυλοκοπούνται.

Ένας άνδρας που ζει κοντά στο βουνό Cristo Rey στο Sunland Park είπε στην DailyMail.com ότι έχει δει απίστευτα πράγματα από το σπίτι του.

Ενώ ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει το όνομά του, λόγω της γειτνίασής του με το βουνό, λέει ότι λαθρομετανάστες θα του χτυπήσουν την πόρτα από καιρό.

Μερικές φορές θέλουν απλώς νερό ή φαγητό, αλλά μερικές φορές δεν έχουν ρούχα.

«Το άλλο πρωί, ήταν νωρίς, γύρω στις 7 το πρωί. Κάποιος χτύπησε το κουδούνι της πόρτας και υπήρχε μια εντελώς γυμνή γυναίκα που στεκόταν εδώ. Αιμορραγούσε παντού. Μπορώ μόνο να φανταστώ τι της είχε συμβεί εκεί πάνω», είπε, δείχνοντας το όρος Cristo Rey.

«Ξύπνησα τη γυναίκα μου και της πήραμε ρούχα. Τηλεφωνήσαμε στο 911. Ήρθε η Συνοριακή Περίπολος και την πήρε».

Οι ντόπιοι που ζουν στη σκιά του θρησκευτικού ιερού που έγινε εστία καρτέλ, δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί οι μετανάστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο υψηλό τίμημα για να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ.

Δείτε ΕΔΩ