«Τρικυμία» στο ΠΑΣΟΚ: Ευθεία αμφισβήτηση στον Ν. Ανδρουλάκη – Συζητήσεις για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Η ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του κόμματος προκαλεί κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ. Οι δηλώσεις στελεχών που θέτουν θέμα ηγεσίας πληθαίνουν, ενώ αναμένεται παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή, ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς μετά το άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη προς το ΠΑΣΟΚ για κοινοβουλευτική συνεργασία με κοινές προτάσεις νόμων στη Βουλή.

Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει αυτή την ώρα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά του» και να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και να διατυπώσει τις θέσεις του για έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγεί στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου και για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να μπουν οι βάσεις για μία πλειοψηφική προοδευτική παράταξη.

Εκ των πραγμάτων, στο προσκήνιο κυριαρχεί και η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Κασσελάκης για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και κατάθεση από κοινού προτάσεων νόμου, πάνω σε κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνία και τους πολίτες. Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα επαναδιατυπώσει την πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και πώς θα τοποθετηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με μια κατ’ αρχήν συζήτηση με ένα κόμμα από τον προοδευτικό χώρο. Ή εάν θα υπάρξουν και προτάσεις πού θα αφορούν περαιτέρω προσέγγιση.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μετεκλογικές δονήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μετεκλογικές δονήσεις στο ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ρίξει νερό στο μύλο της εσωστρέφειας. Στελέχη του κόμματος όμως εμμένουν στη θέση τους και εξακολουθούν να θέτουν θέμα ηγεσίας.

«Οι πολιτικές εκφράζονται με πρόσωπα. (…) Δεν πρέπει να συζητήσουμε ότι αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%; (…) Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν αυτός που επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ζητούσε να γίνονται συνεδριάσεις οργάνων πιο συχνά; Αυτός δεν έλεγε όταν βάζουμε πήχη δεν πρέπει να περνάμε από κάτω; Τώρα δύο μέτρα και δύο σταθμά;» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ο Θανάσης Γλαβίνας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαδικασία πολιτικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα και φυσικά και στην επιτροπή η θέση μας είναι ότι την ενότητα, την κοινή πορεία την εξασφαλίζει η πίστη στο καταστατικό όλα τα υπόλοιπα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».

Στα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος απάντησε ο Παύλος Γερουλάνος. «Δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες, είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί αυτή τη στιγμή. Εάν το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πορεύεται έτσι χωρίς να κάνει μια απόλυτη καταγραφή του, τι πήγε λάθος και τι πρέπει να κάνουμε για να πάμε σωστά; Όποιος και να βγει αρχηγός αύριο του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει έναν δρόμο, ο οποίος δεν μας έχει φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε.

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε: «Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».

Συζητήσεις για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Συζητήσεις προκαλεί η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την ώρα, που και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Η Βούλα Κεχαγιά τόνισε: «Νομίζω ότι σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως για παράδειγμα το θέμα της ακρίβειας, νομίζω ότι υπάρχει μια συναντίληψη. (…) Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για βουλευτές. Μιλάμε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Εμείς θα καλέσουμε βουλευτές άλλου κόμματος σε αποστασία; Αν είναι δυνατόν».

«Ένας κανονικός άνθρωπος στην ηλικία μου, τι θέλει από ένα δημοκρατικό κόμμα; Θέλει να αποτελέσει και να συντείνει και να συγκλίνει και να βρει όλες τις ενέργειες για να δημιουργηθεί ένας δεύτερος πόλος» είπε ο Παναγιώτης Δουδώνης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθειμένες προστάσεις νόμου αυτή τη στιγμή και θα ήταν ευχής έργον πάρα πολύ γρήγορα να μπορέσουμε με το ΠΑΣΟΚ να συγκλίνουμε και να καταθέσουμε μαζί προτάσεις νόμου σε ζητήματα που αφορούν κυρίως την κοινωνία» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: «Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες στη Βουλή, όπου υπήρχε συμφωνία στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι κάτι το υγιές και γίνεται με βάση την κοινή λογική».

Αποστάσεις από τα σενάρια περί Κεντροαριστεράς πήρε το ΚΚΕ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι «η πολιτική τους είναι η ίδια» ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Πρώτα από όλα δεν κοιτάμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά κοιτάμε μπροστά. Δεν σημαίνει καθόλου ότι είμαστε απολιτίκ. Σημαίνει ότι προσπαθούμε να προσκαλέσουμε ολόκληρη την κοινωνία».

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.