Στον απόηχο των καταστροφών που άφησε από το θανατηφόρο πέρασμά του ο τυφώνας Ελίν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, μια νέα καταιγίδα εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ψευδείς φήμες για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια για καταστροφές, ακόμη και ισχυρισμοί ότι κρατικοί αξιωματούχοι ελέγχουν τον καιρό.

Μια από τις πιο τραβηγμένες εκδοχές είναι ότι ο Ελίν προκλήθηκε τεχνητά ώστε να επιτρέψει σε πολυεθνικές εταιρείες να εξορύξουν κοιτάσματα λιθίου στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα, ενώ άλλοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί ομοσπονδιακά κονδύλια που προορίζονται για καταστροφές ώστε να βοηθά μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι θεωρίες συνωμοσίας έρχονται σε μια κομβική στιγμή για τις προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης μετά το πέρασμα ενός από τους πιο θανατηφόρους τυφώνες των ΗΠΑ αυτόν τον αιώνα, που άφησε πίσω του πάνω από 200 νεκρούς.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατηγόρησαν ορισμένους Ρεπουμπλικανούς πολιτευτές και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ότι σκόπιμα διακινούν φήμες για να διχάσουν τους Αμερικανούς κατά τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες ανάκαμψης από καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η οποία δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό. Είναι γελοίο για οποιονδήποτε να λέει ψέματα και να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει».

«Η παραπληροφόρηση αυτού του είδους μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν κρίσιμη βοήθεια όταν τη χρειάζονται περισσότερο», τονίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που προσθέτει ότι «είναι σημαντικό κάθε ηγέτης, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, να σταματήσει να διαδίδει αυτό το δηλητήριο».

Η ανακοίνωση στηλιτεύει επίσης τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης «για ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα». Υπογραμμίζει ότι «αυτό είναι ΛΑΘΟΣ, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκε καμία χρηματοδότηση παροχής βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών για τη στήριξη στέγασης και υπηρεσιών μεταναστών».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών (FEMA) διαθέτει τα κεφάλαια για άμεση αντίδραση και προσπάθειες ανάκαμψης από τον τυφώνα, ενώ και στο παρελθόν έχει γίνει στόχος παραπληροφόρησης για τον τρόπο κατανομής της βοήθειας. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχει δημιουργήσει μια σελίδα αποκλειστικά για να απαντά στις διάφορες ψευδείς φήμες, προσπαθώντας να τις εξαλείψει.

Όπως σχολιάζει η συνιδρύτρια του Κέντρου για Ενημερωμένο Κοινό του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Κέιτ Στάρμπερντ, οι φυσικές καταστροφές συχνά πολιτικοποιούνται, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνηθίζουν να ανταμείβουν με προσοχή τις αναρτήσεις εντυπωσιασμού και την οργή.