Β. Ισραήλ: Μεγάλες πυρκαγιές προκάλεσε το μεγαλύτερο πυραυλικό κύμα της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την εκκένωση κατοικιών και ζημιές σε αρκετούς οικισμούς ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας εξαιτίας των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν το πρωί από το νότιο Λίβανο.

Ο δημόσιος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Kan 11 ανέφερε ότι οι εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ χτες Τετάρτη, προκάλεσαν πυρκαγιές σε πολλές τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της χώρας και 25 πυροσβεστικές ομάδες, μαζί με περισσότερες ενισχύσεις, επιχειρούν για να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ο αριθμός των ρουκετών που εκτόξευσε χτες η Χεζμπολάχ θεωρείται ο «μεγαλύτερος» σε καθημερινή βάση, από την έναρξη των συγκρούσεων στις 8 Οκτωβρίου και έχει φτάσει τις 215 ρουκέτες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε περιοχές της Δυτικής Γαλιλαίας, του κατεχόμενου Συριακού Γκολάν και σε περιοχές στα βόρεια της χώρας.

Η Ισραηλινή Αρχή Πυρόσβεσης και Διάσωσης δήλωσε ότι τα πληρώματα της, με τη συμμετοχή πυροσβεστικών αεροπλάνων και άλλων ομάδων, την Αρχή Φύσης και Πάρκων και τον ισραηλινό στρατό, συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή Mount Hermon στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν, καθώς και στην περιοχή Safad, ως αποτέλεσμα της πτώσης θραυσμάτων πυραύλων αναχαίτισης που εκτοξεύθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα για να αναχαιτίσουν την επίθεση της Χεζμπολάχ.

Τα μέτωπα των μεγαλύτερων πυρκαγιών στα βόρεια ξέσπασαν στο δάσος Biriya, στην περιοχή του εκτοπισμένου χωριού Qadita, βορειοδυτικά της πόλης Safed, στο Ein Zeitim και στο Tsfaun. Σε ορισμένα απο αυτά παρά τις πυροσβεστικές προσπάθειες οι φωτιές παραμένουν ανεξέλεγκτες. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία εξαιτίας της κατάστασης αρκετοί οδικοί άξονες χρειάστηκε να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία πυρκαγιά ξέσπασε σε ανοιχτό χώρο κοντά στην πόλη Kadita, επεκτάθηκε γρήγορα στην πόλη και προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια. Αποφασίστηκε να εκκενωθούν αρκετά σπίτια στην πρώτη γραμμή για να ανοίξουν ζώνες προς την κατεύθυνση της φωτιάς.