Β. ‘Ορμπαν: Στήριξη στον Μάρκ Ρούτε για τη θέση του  Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ μόνο υπό προϋποθέσεις

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ μόνο εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με το DPA.

Ο Ρούτε πρέπει να απολογηθεί για τα “υβριστικά σχόλια” που έκανε κατά της Ουγγαρίας, είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική πύλη Mandiner που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση που δημοσιεύθηκε αργά την Τετάρτη.

Ο Ρούτε πρέπει επίσης να συμφωνήσει ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να συμμετέχει σε καμία στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ που στρέφεται κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Όρμπαν.

Κανείς όμως δεν ζητά, δεν σχεδιάζει ή προετοιμάζει μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναφέρει το DPA. Και ακόμη κι αν τα κράτη μέλη μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες μόνα τους, σε αυτές τις περιπτώσεις άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν.

Η θητεία του νυν Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ, λήγει τον Οκτώβριο. Απαιτείται ομόφωνη ψηφοφορία στη συμμαχία των 32 εθνών για την επιλογή διαδόχου. Επί του παρόντος, όλα τα μέλη, με εξαίρεση τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, υποστηρίζουν τον Rutte, σημειώνει το DPA.

Η Ρουμανία έχει σήμερα τον δικό της υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στο πρόσωπο του προέδρου Κlaus Iohannis , του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία λήγει το φθινόπωρο, υπενθυμίζει το γερμανικό πρακτορείο Τύπου.

«Στηρίζουμε τη Ρουμανία», είπε ο Όρμπαν στη συνέντευξη για τον Mandiner..

Τα σχόλια του για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τον Ρούτε φαίνεται να ισχύουν σε περίπτωση που το Βουκουρέστι αποσύρει την υποψηφιότητα του Klauss Iohannis  αναφέρει το DPA.

Η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Υπό την ηγεσία του Όρμπαν, ο οποίος κατέχει την εξουσία χωρίς διακοπή από το 2010, η Βουδαπέστη ακολουθεί μια ολοένα και πιο φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία.