Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζεται για μια τεράστια αύξηση μισθού 45 εκατομμυρίων λιρών με αύξηση άνω του 50% στο επίσημο ετήσιο εισόδημά του, αποκαλύπτουν επίσημοι λογαριασμοί.

Κέρδη 1,1 δισεκατομμυρίων λιρών από την περιουσία του στέμματος – ένα ποσοστό του οποίου χρηματοδοτεί τη μοναρχία – σημαίνει την κρατική επιχορήγηση, η οποία υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας, θα αυξηθούν από 86 εκατομμύρια £ το 2024-25 σε 132 εκατομμύρια £ το 2025-26.

Η μοναρχία λαμβάνει επί του παρόντος το 12% των κερδών της περιουσίας του στέμματος για να χρηματοδοτήσει το έργο της καθώς και για τη χρηματοδότηση της 10ετούς, ύψους 369 εκατομμυρίων λιρών, ανακαίνισης του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Οι βασιλικοί βοηθοί δήλωσαν ότι η αύξηση θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποθήκευσης ανακτόρων έως το 2027.

Η κρατική επιχορήγηση θα επανεξεταστεί το 2026-27 για να επανεκτιμηθεί το ποσό που παραδόθηκε στο παλάτι και να διασφαλιστεί ότι είναι ένα «κατάλληλο επίπεδο».

Οι βασιλικοί λογαριασμοί δείχνουν επίσης ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας έλαβε εισόδημα 23,6 εκατομμυρίων λιρών από το Δουκάτο της Κορνουάλης το πρώτο πλήρες έτος του, αφού κληρονόμησε τη γη και την περιουσία που κατείχε από τον πατέρα του.

Το πλεόνασμα του δουκάτου καλύπτει τα έξοδα της επίσημης, φιλανθρωπικής και ιδιωτικής ζωής του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των τριών παιδιών τους. Όπως έκανε ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ πληρώνει έναν τυπικό συντελεστή φόρου για το ποσό αφού αφαιρεθούν τα επίσημα έξοδα, είπαν οι βοηθοί του.

Η σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης το 2025-6 και 2026-7 «θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των τελικών σταδίων του προγράμματος αποθήκευσης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, επιτρέποντάς του να ολοκληρωθεί τόσο έγκαιρα όσο και βάσει προϋπολογισμού», δήλωσε ο Michael Stevens, ο βασιλιάς. Keeper of the Privy Purse.

Μόλις επιτευχθεί αυτό, είπε ότι «θα επιδιωχθεί μείωση του απόλυτου ποσού της κρατικής επιχορήγησης ως μέρος της αναθεώρησης των βασιλικών διαχειριστών το 2026-27, μέσω πρωτογενούς νομοθεσίας», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έργο της βασιλικής οικογένειας «θα συνεχίσει να να χρηματοδοτηθεί σε κατάλληλο επίπεδο».