Βενεζουέλα: Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Κίνα για την αξιολόγηση των συμφωνιών και των διμερών σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Yván Gil, έφτασε στην Κίνα για να αξιολογήσει με τις αρχές της ασιατικής χώρας τις διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της εξόρυξης και της ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων τομέων.

«Θα πραγματοποιήσουμε μια ευρεία ατζέντα αξιολόγησης και παρακολούθησης των συμφωνιών που επιδιώκουν την ευημερία του λαού μας», δήλωσε ο Gil στον λογαριασμό του στο X.

Οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, στην Κίνα, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Τους τελευταίους μήνες, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε αρκετές εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή για την προώθηση και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων που προβλέπει ένα ρυθμιστικό επενδυτικό πλαίσιο για κινεζικές εταιρείες στη χώρα της Καραϊβικής, καθώς και τη συμμετοχή εταιρειών της Βενεζουέλας στον ασιατικό κολοσσό.

Τις τελευταίες ημέρες, το Υπουργείο Αλιείας προώθησε ένα μάθημα για «εκπαίδευση εταιρειών της Βενεζουέλας στις διαδικασίες εγγραφής και πιστοποίησης» για εξαγωγή προϊόντων στην Κίνα και «ενθάρρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των τομέων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και των δύο χωρών».

Στις 18 Μαΐου, ο Μαδούρο δήλωσε ότι η Βενεζουέλα σημείωσε αύξηση 2% στις εξαγωγές από αυτόν τον τομέα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και διαβεβαίωσε ότι προβλέπει, χάρη στις συμμαχίες με την Κίνα, αύξηση της αλιείας και των εξαγωγών προϊόντων από τη θάλασσα το 2024.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας θα γιορτάσει επίσης τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύθηκαν κατά την εποχή του αείμνηστου προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (1999-2013) και οι οποίες έκτοτε έχουν ενισχυθεί.