Βενεζουέλα: Σε απλό πεδίο πάγου υποβαθμίζεται και ο τελευταίος της παγετώνας

Ο τελευταίος παγετώνας, από τους 6 που είχε η  Βενεζουέλα, στη Sierra Nevada de Mérida – που κάποτε είχε έκταση 450 εκταρίων – καλύπτει σήμερα μόνο δύο εκτάρια, αφού το 1910 αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε έξι παγετώνες στην Cordillera Andes.

Ορισμένοι ερευνητές υποβάθμισαν τον παγετώνα σε ένα απλό «πεδίο πάγου», στο πλαίσιο όπου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένας παγετώνας καλύπτει τουλάχιστον δέκα εκτάρια.

Ο παγετώνας Humboldt, πιο γνωστός ως La Corona, ήταν ο τελευταίος από τους έξι παγετώνες άνω των 1.000 εκταρίων που καταγράφηκαν το 1910 στην επικράτεια της Βενεζουέλας.

Βρίσκεται στα 4.940 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο εθνικό πάρκο Sierra Nevada de Mérida.

Με την εξαφάνιση αυτού του παγετώνα, η Βενεζουέλα γίνεται η πρώτη χώρα στη σύγχρονη ιστορία όπου εξαφανίζονται οι παγετώνες.

Οι ειδικοί που έδωσαν συνεντεύξεις σε  μέσα της Βενεζουέλας και διεθνώς λένε ομόφωνα ότι αυτό οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές.

Προκειμένου να σώσουν τον παγετώνα Humboldt, οι ερευνητές προσπάθησαν να εγκαταστήσουν ένα θερμικό κάλυμμα διχτυού για να μετριάσουν την επίδραση των ακτίνων του Ήλιου, αλλά αυτό δεν σταμάτησε το λιώσιμο.

Στα μέσα Μαΐου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 99% της επιφάνειας του παγετώνα είχε εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ο υπόλοιπος πάγος θα εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2028.

Οι ειδικοί ζήτησαν να σηκώσουν το θερμικό δίχτυ, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βρύων και λειχήνων και το οποίο μπορεί να αφήσει μικροπλαστικά και να μολύνει το περιβάλλον.