Video: Δείτε με πόσα ρομπότ κατασκευάζεται το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer στην Κολωνία

Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την Ford στην Ευρώπη αποτελώντας το πρώτο μιας σειράς νέων EV που έρχονται στην Γηραιά Ήπειρο ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα όχι μόνο με τα προηγμένα τους χαρακτηριστικά, αλλά και με τις υψηλές περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Φυσικό είναι επομένως, ένα τόσο ικανό και τεχνολογικά άρτιο αυτοκίνητο, όπως το νέο Ford Explorer, να «γεννιέται» σε ένα από τα πλέον σύγχρονα, αυτοματοποιημένα και πράσινα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων στον κόσμο: το νέο Κέντρο Ηλεκτρικών Οχημάτων της Ford που έχει την έδρα του στην Κολωνία.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που μετασχηματίστηκε ύστερα από επένδυση 2 δισ. δολαρίων της Ford, έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας, ένα Explorer κάθε 54 μόλις δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει καθώς το εργοστάσιο διαθέτει μια ολοκαίνουργια γραμμή παραγωγής, τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις για τη συναρμολόγηση μπαταριών αλλά και υπερσύγχρονα εργαλεία και αυτοματισμούς που συνολικά καταλαμβάνουν μια επιφάνεια 125 εκταρίων.

Η διαδικασία παραγωγής του ολοκαίνουργιου, αμιγώς ηλεκτρικού Ford Explorer στην Κολωνία ξεκινά με αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα να μεταφέρουν διάφορα υλικά και έτοιμα εξαρτήματα στους σταθμούς εργασίας της μονάδας. Προκειμένου να εξασφαλιστούν κορυφαία επίπεδα ποιότητας και ακρίβειας κατά την κατασκευή, η Ford έχει δημιουργήσει έναν ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο.

Εκεί, η συγκόλληση με λέιζερ της οροφής του αυτοκινήτου στο κυρίως αμάξωμα ολοκληρώνεται με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Σε αυτό το τμήμα, ένα πλήθος από ρομπότ (πάνω από 600 λειτουργούν σε ολόκληρο το εργοστάσιο) αναλαμβάνει εργασίες για τα πάντα – από την επιλογή και την τοποθέτηση των επιμέρους εξαρτημάτων, έως και τη μεταφορά μεγάλων φύλλων μετάλλου.

Το Κέντρο Ηλεκτρικών Οχημάτων της Ford Κολωνία είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα φορητό ρομποτικό σύστημα με κάμερες, που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη ούτως ώστε να σαρώνει το αμάξωμα κάθε νέου αυτοκινήτου και να εντοπίζει τυχόν αποκλίσεις, ενώ τουλάχιστον 1 με 2 οχήματα επιλέγονται τυχαία κάθε μέρα από τη γραμμή παραγωγής προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά.

Ταυτόχρονα, ένα σύστημα μέτρησης υψηλής ακριβείας που επίσης βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και διαθέτει έναν αισθητήρα ινών φωτονικών κρυστάλλων, ελέγχει βασικά σημεία του οχήματος. Το βαφείο αποτελεί ένα ακόμα κόσμημα τεχνολογίας του νέου Κέντρου Ηλεκτρικών Οχημάτων της Ford. Εδώ το αμάξωμα του νέου Ford Explorer μετακινείται πραγματοποιώντας εμβαπτισμό για την εξασφάλιση της απαραίτητης αντισκωριακής προστασίας και περιστρέφεται κατά 360 μοίρες μέσα σε κάθε “λουτρό”.

Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση φυσαλίδων αέρα. Στο στάδιο αυτό, το αποσταγμένο νερό που χρησιμοποιείται φιλτράρεται συνεχώς και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιείται. Κατά τη διαδικασία της τελικής συναρμολόγησης, ένα νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης με κάμερες ελέγχει όλες τις ηλεκτρικές συνδέσεις.

Ταυτόχρονα, ένας σαρωτής λέιζερ ανιχνεύει για τυχόν ανεπιθύμητα σωματίδια πριν η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης γίνει ένα με το αμάξωμα κάθε νέου Ford Explorer. Στη συνέχεια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, σε κάθε όχημα πραγματοποιείται ο τελικός ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα επιμέρους εξαρτήματά του, καθώς και σε όλες τις επιφάνειές του.

Σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, το σύστημα «ψηφιακών διδύμων» δρα ως το κεντρικό νευρικό σύστημα του εργοστασίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα για την παρακολούθηση της ποσότητας των εξαρτημάτων και της αποδοτικότητας κάθε διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και για τον έλεγχο του φόρτου εργασίας και την πρόβλεψη των εργασιών συντήρησης.

Όλα ελέγχονται μέσω μιας κεντρικής οθόνης αφής 25 τετραγωνικών μέτρων, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα zoom σε οποιονδήποτε σταθμό εργασίας, καθώς και εικονίδια τα οποία παρέχουν τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία και τον εξοπλισμό, την παράδοση υλικών, την ασφάλεια εργασίας, την εργονομία και πολλά άλλα.

Πηγή: Sport24.gr