Βολιβία: Ευχαριστίες του προέδρου Λ. Άρσε στον λαό και τη διεθνή κοινότητα για την απόρριψη της «απόπειρας πραξικοπήματος»

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Luis Arce, ευχαρίστησε τον βολιβιανό λαό και τη διεθνή κοινότητα για την απόρριψή τους στην «απόπειρα πραξικοπήματος» κατά της κυβέρνησης του και επανέλαβε την  προσήλωση του στην υπεράσπιση της δημοκρατίας της χώρας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο φόβος κυρίευσε τους Βολιβιανούς αφού τανκς και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης της Βολιβίας υπό τη διοίκηση του Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα, ο οποίος ήταν τότε διοικητής του στρατού.

Οι βαριά οπλισμένοι στρατιωτικοί κατέλαβαν όλη την πλατεία, Plaza Murillo έφτασαν στην πύλη του Κυβερνητικού Μεγάρου και την γκρέμισαν με ένα πολεμικό τανκ. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Arce εμφανίστηκε φρουρούμενος από τους υπουργούς του και αντιμετώπισε τον Zuñiga, τον οποίο διέταξε να αποσύρει τα στρατεύματα.

Μετά την αποχώρηση του ένοπλου στρατού, ο Arce βγήκε στο μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου με το υπουργικό του συμβούλιο και ενώπιον κρατικών εργαζομένων και οπαδών υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του, «δημοκρατικά εκλεγμένη στις κάλπες».

Ομοίως, ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που απέρριψαν ομόφωνα κάθε προσπάθεια ή ενέργεια που αντίκειται στους θεσμούς της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας Edmundo Novillo είπε ότι «δεν περιμέναμε μια τέτοια ενέργεια, μόνο ένας διαταραγμένος άνθρωπος θα μπορούσε να σκεφτεί μια ενέργεια όπως αυτή», αναφερόμενος στον Zuñiga. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο επαναστάτης στρατηγός είχε απολυθεί λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει το «αποτυχημένο πραξικόπημα».

Στο τέλος της ημέρας, ο Zuñiga συνελήφθη αφού η αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Τη στιγμή της σύλληψής του, ο απολυμένος στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Λουίς Αρσε τον διέταξε να βγάλει την «θωρακισμένη πανοπλία» για να «ανεβάσει» τη δημοτικότητα του.

Αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο κατά την οποία συζητήθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη, και αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και κάτι είναι απαραίτητο να γίνει για να αυξηθεί η δημοτικότητα του πρόσεδρου. Τόνισε μάλιστα ότι τον ρώτησε αν έκρινε ότι έπρεπε να βγάλει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους και η απάντηση του ήταν «βγάλ’ τα».

Πηγή: EFE