Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε την αποποινικοποίηση της κατοχής μαριχουάνας για προσωπική χρήση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ψήφισε την Τρίτη (25/6) υπέρ της αποποινικοποίησης της κατοχής μαριχουάνας για προσωπική χρήση, καθιστώντας τη χώρα μία από τις τελευταίες της Λατινικής Αμερικής που το πράττει, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τον τεράστιο πληθυσμό των φυλακών της.

Με τις τελικές ψηφοφορίες της Τρίτης, η πλειοψηφία των δικαστών του 11μελούς δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της αποποινικοποίησης. Οι δικαστές πρέπει επίσης να καθορίσουν τη μέγιστη ποσότητα μαριχουάνας που θα χαρακτηρίζεται ότι είναι για προσωπική χρήση και πότε θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη.

Όλοι οι δικαστές που έχουν ψηφίσει υπέρ είπαν ότι η αποποινικοποίηση θα πρέπει να περιοριστεί στην κατοχή μαριχουάνας σε ποσότητες κατάλληλες για προσωπική χρήση. Η πώληση ναρκωτικών θα παραμείνει παράνομη.

Η δικαστής Rosa Weber δήλωσε τον Αύγουστο ότι η εξέταση περισσότερων από 7.700 παρόμοιων υποθέσεων ενώπιον κατώτερων δικαστηρίων είχε ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το 2006, το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε νόμο που αποσκοπούσε στην τιμωρία των ατόμων που συλλαμβάνονται να μεταφέρουν μικρές ποσότητες ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας, με εναλλακτικές ποινές, όπως η παροχή κοινωφελούς εργασίας. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο νόμος ήταν πολύ ασαφής και δεν καθόριζε μια συγκεκριμένη ποσότητα που θα βοηθούσε τις διωκτικές αρχές και τους δικαστές να διακρίνουν την προσωπική χρήση από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η αστυνομία συνέχισε να συλλαμβάνει άτομα που μετέφεραν μικρές ποσότητες ναρκωτικών με την κατηγορία της διακίνησης και ο πληθυσμός των φυλακών της Βραζιλίας συνέχισε να διογκώνεται.

Τον Απρίλιο, η Γερουσία ενέκρινε συνταγματική τροπολογία που ποινικοποιεί την κατοχή οποιασδήποτε ποσότητας παράνομων ουσιών. Η συνταγματική επιτροπή της Κάτω Βουλής ενέκρινε την πρόταση στις 12 Ιουνίου και θα πρέπει να περάσει από τουλάχιστον μία ακόμη επιτροπή προτού τεθεί σε ψηφοφορία.

Εάν οι νομοθέτες περάσουν ένα τέτοιο μέτρο, η νομοθεσία θα υπερισχύσει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά θα μπορούσε ακόμη να προσβληθεί για συνταγματικούς λόγους.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν εδώ και καιρό στόχος ακτιβιστών και νομικών σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός των φυλακών έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Βραζιλία κατατάσσεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στις χώρες με τον υψηλότερο πληθυσμό φυλακών, σύμφωνα με το World Prison Brief, μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί τέτοια στοιχεία.

Η Ουρουγουάη έχει νομιμοποιήσει πλήρως τη χρήση της μαριχουάνας, ενώ σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ η ψυχαγωγική χρήση για ενήλικες είναι νόμιμη. Στην Κολομβία, η κατοχή έχει αποποινικοποιηθεί εδώ και μια δεκαετία, αλλά ένας νόμος για τη ρύθμιση της ψυχαγωγικής χρήσης της μαριχουάνας ώστε να μπορεί να πωλείται νόμιμα απέτυχε να περάσει από τη Γερουσία τον Αύγουστο. Οι Κολομβιανοί μπορούν να μεταφέρουν μικρές ποσότητες μαριχουάνας, αλλά η πώλησή της για ψυχαγωγικούς σκοπούς δεν είναι νόμιμη.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ισημερινό και το Περού. Τόσο η διανομή όσο και η κατοχή παραμένουν παράνομες στη Βενεζουέλα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής έκρινε το 2009 ότι είναι αντισυνταγματικό να τιμωρείται ένας ενήλικας για την κατανάλωση μαριχουάνας, εάν δεν βλάπτει άλλους. Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει αλλάξει και οι χρήστες εξακολουθούν να συλλαμβάνονται, αν και οι περισσότερες υποθέσεις απορρίπτονται από τους δικαστές.

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση το 2013, αν και εφαρμόστηκε μόλις το 2017. Ολόκληρη η βιομηχανία της Ουρουγουάης, από την παραγωγή έως τη διανομή, βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο και οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνας το μήνα μέσω των φαρμακείων.