Βρετανία: Επιστήμονες αναπτύσσουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα νέο εργαστήριο στη Βρετανία στο οποίο επιστήμονες αναπτύσσουν ανθεκτικές καλλιέργειες για έναν θερμότερο και ξηρότερο πλανήτη, καθώς η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται ολοένα και περισσότερο.

Η εγκατάσταση, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, διαθέτει μια υπερσύγχρονη κάθετη φάρμα και ειδικά δωμάτια τα οποία έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να αναπαράγουν τις συνθήκες της υπερθέρμανσης του πλανήτη– με τους ερευνητές να μπορούν να αυξάνουν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και τα επίπεδα θερμοκρασίας κατά βούληση.

(University of Essex)

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική προκειμένου να αναπτύξουν νέες ιδέες, τεχνολογίες και στρατηγικές για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η γεωργία και ο φυσικός κόσμος.

«Αυτό το εργαστήριο αιχμής θα μας δώσει τη δυνατότητα να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση του μέλλοντος όλων μας» δήλωσε η επικεφαλής του έργου και βιολόγος Τρέισι Λώσον.

«Αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθυσμό, διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια μέσω της ανάπτυξης φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι είναι το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει κάθετη φάρμα εμπορικών προδιαγραφών και ότι το εργαστήριο είναι το μοναδικό στη χώρα που συνδυάζει όλες τις εγκαταστάσεις. Το εργαστήριο συνεργάζεται και με τη βρετανική εταιρεία γεωργικής τεχνολογίας, Innovation Agritech Group (IAG), η οποία κατασκεύασε την κάθετη φάρμα.

ΠΗΓΗ: Independent