Υποτονικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν σήμερα (22/5) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να επαναξιολογούν τις προοπτικές του πληθωρισμού και την πορεία των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον περασμένο μήνα και κινήθηκε πιο κοντά στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας αλλά ήταν πάνω από τις προσδοκίες της BOE και των αναλυτών, εγείροντας αμφιβολίες για το χρόνο που η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, από 3,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2021, όμως, τα στοιχεία για επίμονες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να προκαλέσουν προβληματισμό στους αξιω-ματούχους της BoE πριν προχωρήσουν σε χαλάρωση του κόστους δανεισμού.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,08%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,47%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κι-νείται χαμηλότερα κατά 0,02%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,15% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ση-μειώνει πτώση σε ποσοστό 0,57%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 132 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1480,09 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,09%.

Ομόλογα

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,52%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 bps στο 3,82%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,29% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,50%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Σημαντικές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,41%, στα 77,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 1,32%, βρίσκεται στα $ 81,80.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0837 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 156,42 γιεν/δολ.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να διαπραγματεύονται στα 2425,90 δολ./ουγκιά. Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί το ασήμι, που υποχωρεί κάτω από τα 32 δολάρια ανά ουγκιά.

Πηγή: ertnews.gr