Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαστές και εισαγγελείς: Ποιοι αποχωρούν από ΣτΕ και Άρειο Πάγο στις 30/6 και ποιοι προάγονται

Τέσσερις δικαστές συνταξιοδοτούνται από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2024), μεταξύ των οποίων είναι και η πρόεδρος του Ευαγγελία Νίκα.

Ακόμη, από τον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συνταξιοδοτούνται 28 δικαστές και εισαγγελείς, δηλαδή συνολικά από τα δυο αυτά δικαστήρια 32 δικαστές και εισαγγελείς.

Σημειώνεται ότι τα κενά των θέσεων του προέδρου και αντιπροέδρου του ΣτΕ, όπως και των αντιπροέδρων και αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου θα καλυφθούν από το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν η πρόεδρος Ευαγγελία Νίκα, η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτριος Γρατσίας και Ελένη Παπαδημητρίου.

Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν 8 αντιπρόεδροι, 7 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και 13 αρεοπαγίτες.

Συγκεκριμένα, αποχωρούν 8 αντιπρόεδροι που είναι οι Νικόλαος Πιπιλίγκας, Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ελένη Φραγκάκη, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου.

Παράλληλα, αποχωρούν 13 αρεοπαγίτες που είναι οι Γεώργιος Κλαμαρίδης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, Μαρία Βάρκα, Σοφία Οικονόμου, Δημήτρης Τράγκας, Ελένη Μπερτσιά, Διονύσιος Παλλαδινός, Ασπασία Μεσσηνιάτη -Γρυπάρη, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκος, Χρήστος Νάστας, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου και Μαλαματένια Κουράκου.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχωρούν 8 αντεισαγγελείς που είναι οι Αριστέα Θεοδόση, Ιωάννης Αγγελής, Ιωάννης Προβατάρης, Όλγα Σμυρλή, Ιωάννης Μωραΐτάκης, Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Ποιοι προάγονται

Ωστόσο, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προήχθησαν 20 πρόεδροι Εφετών στο βαθμό του αρεοπαγίτη και είναι οι Μπιτσακάκη Ευγενία, Πατσιάρα Αικατερίνη, Αρχοντάκη Μαρία, Φιλόπουλος Παναγιώτης, Γρίβα Παρασκευή, Κακαβιάς Στυλιανός, Μικρούδης Γεώργιος, Γίτση Ευαγγέλια, Νικολόπουλος Αθανάσιος, Λεβεντελή Ελένη – Παναγιώτα, Τατσέλου Μαρία, Νικολάου Ειρήνη, Μπολτέτσος Παναγιώτης, Καραμανίδου Αναστασία, Στρατσιάνη Ιωάννα, Τζίμα Χριστίνα, Σιαννού ‘Αλκηστης, Μουγιαντσή Βασιλικη, Εμμανουηλίδου Κωνσταντία και Καρδαρά Αγγελική.

Τέλος, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προήχθησαν 8 εισαγγελείς Εφετών σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που είναι οι Ζάκκα Παγώνα, Βαρδάκη Καλλιόπη, Μητρούλιας Δημήτριος, Σοφουλάκης Κωνσταντίνος, Μπακέλας Ευάγγελος, Λογοθέτης Σοφοκλής, Κωσταρέλλος Στυλιανός και Ψυρή Αικατερίνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ