Επιτυχημένο νευρολογικό πείραμα στην Ελβετία βοήθησε 43 τετραπληγικούς να κινηθούν ξανά

Μη επεμβατική συσκευή ικανή να διεγείρει τον νωτιαίο μυελό έξω από το σώμα βοήθησε 43 τετραπληγικούς ασθενείς, δηλαδή που πάσχουν από μερική ή ολική παράλυση και στα τέσσερα άκρα, να ανακτήσουν την κίνηση των χεριών τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι με τη θεραπεία αποκατάστασης.

Οι μελέτες διεξήχθησαν από την ερευνητική ομάδα στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής στο περιοδικό «Nature Medicine». Η μελέτη περιελάμβανε 60 συμμετέχοντες.

Ερευνητές υπό τον συντονισμό του Grégoire Courtine Γάλλος νευροεπιστήμονας και καθηγητής στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), όπου είναι συνδιευθυντής του κέντρου Defitech για τις επεμβατικές νευροθεραπείες, δημιούργησαν μια συσκευή που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στο νωτιαίο μυελό μέσω ηλεκτροδίων που είναι τοποθετημένα στο δέρμα, το οποίο δεν απαιτεί επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις για εμφύτευση.

Από τα 60 άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα, τα 43 εμφάνισαν βελτιώσεις στη δύναμη και τη λειτουργία, καθώς και πιο ακριβείς κινήσεις που αφορούν τα άκρα των δακτύλων, μερική ανάκτηση των αισθητηριακών δεδομένων και βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής που αναφέρθηκε από τον ασθενή.

Πηγή: ATSH-ANSA

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου