Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια: Καταστολή και νέα «στρατόπεδα διαμαρτυρίας» για τον πόλεμο στη Γάζα

Νέα «στρατόπεδα διαμαρτυρίας» για τον πόλεμο στη Γάζα, στήθηκαν σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, καθώς στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Αυστρία, φοιτητές συνεχίζουν τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 169 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές διανυκτέρευσαν και πάλι σε χώρο του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μια μέρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Περίπου 50 διαδηλωτές διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από τη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και μερικές δεκάδες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, περίπου 40 χλμ. (25 μίλια) νότια του Άμστερνταμ, η τοπική αστυνομία έδωσε τέλος σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση.

Στη Λειψία της ανατολικής Γερμανίας, 60 άτομα κατέλαβαν μια αίθουσα διαλέξεων το απόγευμα της Τρίτης, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Κατοχή στο πανεπιστήμιο ενάντια στη γενοκτονία». Οι διαδηλωτές έκλεισαν τις πόρτες της αίθουσας διαλέξεων από το εσωτερικό και έστησαν σκηνές στην αυλή. Το πανεπιστήμιο κάλεσε την αστυνομία το απόγευμα, και υπέβαλε μήνυση.

Στην περιοχή πραγματοποιήθηκε επίσης αντι-διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ.

Νωρίτερα, στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, η αστυνομία απομάκρυνε 80 άτομα που έστησαν στρατόπεδο διαμαρτυρίας σε υπαίθριο χώρο της πανεπιστημιούπολης.

Στο Παρίσι, η αστυνομία την Τρίτη επενέβη δύο φορές στο διάσημο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού για να απομακρύνει περίπου 20 φοιτητές από κεντρική αίθουσα του πανεπιστημίου. Η αστυνομία κινήθηκε για να επιτρέψει σε άλλους φοιτητές να δώσουν τις εξετάσεις τους και προχώρησε σε δύο συλλήψεις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Παρισιού.

Στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών που επί δύο ώρες κατέλαβαν το αμφιθέατρο.

Στην Ελβετία, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε τρία πανεπιστήμια στη Λωζάνη, τη Γενεύη και της Ζυρίχη.

Το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν υπάρχει λόγος διακοπής σχέσεων με τα ισραηλινά πανεπιστήμια», όπως απαιτούν οι διαδηλωτές.

Στην Αυστρία, δεκάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές παραμένουν σε χώρο του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Κινητοποιήσεις αναφέρονται τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, νέα βίντεο από τους φοιτητές του Λος Άντζελες δείχνουν επέμβαση της αστυνομίας στο UCLA με πλαστικές σφαίρες.

US police were filmed using rubber bullets and tear gas on students as they broke down the makeshift barriers lining the protest camp in the University of California in Los Angele

Πηγή: The Guardian