Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ι.Ο.Α.Σ. “Πάνος Μυλωνάς”: Εδώ και 19 χρόνια δίνει μάχες για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα

Ήταν 12 Μαΐου 2005 όταν ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”, ένα χρόνο σχεδόν μετά την τραγική απώλεια του Πάνου, του νεαρού φοιτητή του του Πανεπιστημίου Πατρών και δημοσιογράφου στον Ειδικό Τύπο του αυτοκινήτου που τόσο λάτρευε, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα 22 του χρόνια, ενώ ταξίδευε στην Εθνική καρμανιόλα της Κορίνθου Πατρών, για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Την ίδια χρονιά είχαμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα σε όλη την Ευρώπη, που ήταν και παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή αυτή κατάσταση, ιδρύθηκε το Ινστιτούτο, με κόπο, αγώνα, στόχους και όραμα, με ιδρυτικά μέλη το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλεγμένους επιχειρηματικούς φορείς και ευαισθητοποιημένους φορείς και πολίτες.

Ταυτόχρονα, συσπειρώσαμε -και συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε- φορείς και δυνάμεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε το μήνυμα για την ασφάλεια στους δρόμους να ακουστεί δυνατότερα και να ταξιδέψει όσο το δυνατόν πιο μακριά. Όραμα του Ινστιτούτου είναι “ένας κόσμος χωρίς τροχαία δυστυχήματα” και αποστολή του η καλλιέργεια κυκλοφοριακής παιδείας και η υποστήριξη της Πολιτείας σε δράσεις πρόληψης, καθώς τα τροχαία αποτελούν μάστιγα για τη χώρα.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, συνεισφέρουμε με έργο και εμπειρία 19 ετών πλέον, με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό με συνέπεια και συνέχεια, δίπλα στους πολίτες και στην Πολιτεία. Το έργο και οι δράσεις του Ινστιτούτου είναι εναρμονισμένα με τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ο.Η.Ε. (UN SDGs), για την επίτευξη του στόχου μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50% έως το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλήθος από τις δράσεις που υλοποιεί επί σειρά ετών το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας. H Οδική Ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και της Πολιτείας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Με αυτήν την προτεραιότητα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για όλες τις ηλικίες.

Κοινωνικά μηνύματα που μεταδόθηκαν από τα κανάλια επικοινωνίας συνέβαλαν στο να αλλάξουν λανθασμένες στάσεις και συμπεριφορές που ήταν υπαίτιες για τις ανθρώπινες απώλειες στο δρόμο αλλά και να δημιουργηθούν νέα πρότυπα και να υιοθετηθούν ασφαλείς συμπεριφορές, κυρίως από τους νεότερους χρήστες του οδικού δικτύου. Σχεδιάσαμε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κυκλοφοριακή αγωγή και την Οδική Ασφάλεια.

Σε αυτά, συνδυάζοντας τη θεωρία, τη βιωματική μάθηση και τη χρήση προσομοιωτών τελευταίας τεχνολογίας, καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε παιδιά, νέους, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, στρατευμένους, στελέχη εταιρειών, μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, παραβατικούς νέους και τις οικογένειές τους, κ.α. Βασισμένα σε επιστημονική τεκμηρίωση και πιστοποιημένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τα καινοτόμα εκπαιδευτικά μας προγράμματα έχουν αναδειχθεί σε Άριστες Πρακτικές (Best Practices) διεθνώς.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των πολιτών και της κοινωνικής συνεισφοράς, δημιουργήσαμε την Τράπεζα Αίματος του Ι.Ο.ΑΣ. για τους τραυματίες από τροχαία και τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, και ενισχύουμε κάθε χρόνο με εθελοντικές αιμοδοσίες στο μετρό Σύνταγμα σε συνεργασία με νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κάθε Οκτώβριο πραγματοποιούμε με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, όλοι μαζί εθελοντές και στελέχη του Ι.Ο.ΑΣ.

Και αυτά γίνονται σε συνεργασία με Οργανισμούς, Φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών, με στόχο την προώθηση του μηνύματος “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί”. Συχνά πραγματοποιούμε επίσης τη δράση “Καθαρές Πινακίδες-Ασφαλέστεροι Δρόμοι”, όπου ομάδες εθελοντών, στελεχών του Ι.Ο.ΑΣ., εκπροσώπων εταιρειών και σχολείων, καθαρίζουμε βανδαλισμένες πινακίδες οδικής σήμανσης, με την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και των Δήμων.

Η προσέγγιση του Ινστιτούτου θεωρείται πρωτοποριακή καθώς ένα “δύσκολο” θέμα, με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, όπως είναι των τροχαίων συμβάντων, αντιμετωπίζεται με προσέγγιση θετικής σκέψης και δημιουργικής προσφοράς: το Ι.Ο.ΑΣ εμπλέκει ενεργά την κοινωνία και συσπειρώνει εθελοντές ενδυναμώνοντας το ήδη σημαντικό έργο που επιτελείται.

19 χρόνια τώρα, συνεργαζόμαστε σε συνεχή βάση με την Πολιτεία και τους εντεταλμένους θεσμικούς φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με παραστάσεις του στη Βουλή των Ελλήνων τόσο στη συζήτηση νομοσχεδίων για θέματα της Οδικής Ασφάλειας όσο και στην ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, το Ινστιτούτο δίνει πάντα το παρόν, πιστό στη δέσμευση και την αποστολή του να στηρίξει το έργο της Πολιτείας.

Με τον τρόπο αυτό, συνεισφέρει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μέσα από την πρόληψη και μείωση των θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία. Έχει επίσης ιδρύσει την πρώτη Συμμαχία στην Ελλάδα, τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ “ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”, όπου φορείς, Οργανισμοί και εταιρείες με κοινωνική ευαισθησία συνεργάζονται για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας.

Σε διεθνές επίπεδο το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” παρουσιάζει τις εξελίξεις και την πρόοδο που επιτελείται στη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA). Ταυτόχρονα προωθεί σε χώρες μέλη της ΕΕ τα θέματα της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας (ERSC) και ως Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ το Ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά στο Global Road Safety Forum του ΟΗΕ.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”, αξιοποιώντας ένα μεγάλο δίκτυο διεθνών συνεργατών, έχει μακρά εμπειρία στο συντονισμό και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αποσκοπούν αφενός στην ευαισθητοποίηση και αφετέρου στη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για την Οδική Ασφάλεια & Κινητικότητα.

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου ευρωπαϊκού προγράμματος δημιουργήθηκε και το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. “Μoving Stars” (Αστεράκια σε Κίνηση) , που απευθύνεται στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς, ειδικούς της οδικής ασφάλειας και προγραμματιστές προηγμένων εκπαιδευτικών εφαρμογών, το οποίο έχει αξιολογηθεί ως Άριστη Πρακτική (Best Practice) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά στον τομέα των έργων και των υποδομών, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επισήμανση επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου αλλά και στην αποκατάσταση προβλημάτων του, στοχεύοντας στην υλοποίηση πρότυπων έργων με διεθνείς προδιαγραφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως “πιλότος” για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε ευρεία κλίμακα από την Πολιτεία.

Πιο πρόσφατη είναι η εγκατάσταση ενισχυμένης και έξυπνης προειδοποιητικής σήμανσης σε επικίνδυνα σημεία του οδικού άξονα Χαλκίδας-Ψαχνών (ΕO-77 του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων). Ο εν λόγω εγκατεστημένος εξοπλισμός περιλαμβάνει 18 πινακίδες σήμανσης και 4 έξυπνες πινακίδες ραντάρ (VMS) και η προμήθειά του αποτελεί προσφορά του Ινστιτούτου με την οικονομική υποστήριξη του Safer Roads Foundation (SRF) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος του έργου, αποτελεί η πρόληψη του θέματος των τροχαίων συμβάντων στην περιοχή, με τη διαχείριση του θέματος της ταχύτητας που αποτελεί και βασική αιτία πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων. Το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” στο πλαίσιο παρεμβάσεων για τη βελτίωση επικινδυνότητας του Οδικού Δικτύου έχει τοποθετήσει συνολικά 227 φανάρια σε υπερυψωμένους βραχίονες, 71 προειδοποιητικές πινακίδες σήμανσης και περισσότερες από 10 πινακίδες ραντάρ (VMS).

Μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Φορέων, Οργανισμών και διακεκριμένων εταιρειών με κοινωνική ευαισθησία το Ινστιτούτο έχει εκπαιδεύσει:

• 315.500 Μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης

• 7.600 Εκπαιδευτικούς

• 23.210 Στελέχη και εργαζομένους εταιρειών

• 48.130 Νέους Παραγωγικών Σχολών, Αξιωματικούς και Στελέχη Στρατιωτικών Μονάδων

• 1.052 Παραβατικούς ανηλίκους και τις οικογένειές τους

• 35.350 Προσκόπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Επισημαίνεται ότι το Ινστιτούτο αποτελεί το μοναδικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO για τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα (ISO 29993:2017), την Οδική Ασφάλεια (ISO 39001:2012), την Περιβαλλοντική Διαχείριση (ISO 9001:2015) και την Ποιότητα (ISO 14001:2015), ενώ τα οικονομικά του ελέγχονται από την εταιρεία “Σ.Ο.Λ.”. Α.Ε..

Πηγή: Sport24.gr