Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καιρός: Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες – Οι συστάσεις προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Το 48ωρο με λασποβροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει με έντονα φαινόμενα από τη νύχτα τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα)., ενώ την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα) και την Κρήτη. Ξημερώματα της Παρασκευής αναμένονται περισσότερες καταιγίδες και στην Αττική. Η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών δεν θα φτάσει στο επίπεδο των περασμένων εβδομάδων, ωστόσο δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα σε όσους έχουν χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ή υποφέρουν από αλλεργίες.

Οι ειδικοί συστήνουν επαγρύπνηση και μέτρα προστασίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Στις περιοχές που ο μέσος όρος συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνά τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο συστήνεται διακοπή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου, που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, είναι καρδιοπαθείς, μικρά παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Αποφυγή παραμονής – δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους
·         άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
·         καρδιοπαθείς
·         παιδιά
·         άτομα άνω των 65 ετών

  • Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους το υπουργείο Υγείας αναφέρει σε συστάσεις ότι:
  • πόρτες και παράθυρα να είναι κλειστά
  • χρήση κλιματιστικού στην ανακύκλωση αέρα

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κλπ. πρέπει να φοράνε μάσκα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ συνέστησε αποφυγή περπατήματος χιλιομέτρων και επίσης τα παιδιά που έχουν άσθμα να μην βγουν στις παιδικές χαρές, να μείνουν στο σπίτι, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Την επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στον Αττικό ουρανό κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤNews, από τον Λυκαβηττό, ενώ λόγω της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την αφρικανική σκόνη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με το τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες.

Πολλές θα είναι οι βροχές Πέμπτη και Παρασκευή με πτώση της θερμοκρασίας και σκόνη στα νότια, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Από το Σάββατο ο ήλιος θα ξαναβγεί, με τάση για πλήρως καλοκαιρινές θερμοκρασίες από τα μέσα του μήνα και μετά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού θα είναι η ανατολική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από την Κεντρική Μεσόγειο προς τη Νότια Ελλάδα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου

– Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 10/05 στα βόρεια τμήματα της Κρήτης είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές.

– Η πτώση της θερμοκρασίας έως 8-9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης 08/05.

– Η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές σε πολλές περιοχές όπως διακρίνεται και στην παρακάτω ομάδα χαρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης κοντά στην επιφάνεια δεν θα είναι υψηλές.

– Η ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

– Η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα). και την Κρήτη, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.