Μετάβαση στο περιεχόμενο

Astra Zeneca: Το εμβόλιο για την COVID-19 «αποσύρεται για εμπορικούς λόγους»

H AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ από σήμερα η παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για την COVID-19 λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» από την πανδημία,. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό σημαίνει ότι αποσύρεται το εμβόλιοVaxzevria που δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί «επειδή η εταιρεία απέσυρε οικειοθελώς την άδεια κυκλοφορίας».

«΄Εχουν αναπτυχθεί πολλαπλά εμβόλια για τον COVID-19 και υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει παραδεχτεί στο παρελθόν σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, επισημαίνουν δημοσιεύματα.

H ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση της Astra Zeneca στην Daily Telegraph, αναφέρεται: «Είμαστε απίστευτα περήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως.

Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Daily Mail η AstraZeneca παραδέχτηκε τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει σύνδρομο θρομβοπενίας – το οποίο έχει συνδεθεί με περισσότερους από 80 θανάτους στη Βρετανία. Ειδικοί υποστήριξαν ότι το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Περισσότερα από 50 μηνύσεις κατατέθηκαν κατά της εταιρείας, ωστόσο η AstraZeneca αρνείται ότι η απόφαση για απόσυρση του εμβολίου σχετίζεται με τις δικαστικές εξελίξεις και επιμένει ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους.